Loopbaanbegeleiding & profielkeuze

Loopbaanbegeleiding & profielkeuze

Loopbaanbegeleiding

Het is belangrijk voor een leerling om te weten wat sterke en mindere kwaliteiten zijn, waar de belangstelling naar uit gaat en welke mogelijkheden er zijn voor studie en beroep. Welke vakken vind ik leuk? Welk profiel past het beste bij mij? En welke studie(s) kan ik daarmee gaan doen? Het zijn belangrijke vragen die bij loopbaanbegeleiding centraal staan.

Mavo

Voor de mavo leerlingen wordt er aan het einde van klas 2 al een vakkenpakket gekozen. Dat betekent voor dit leerjaar dat het beantwoorden van de vragen “wat kan ik en wat wil ik” heel belangrijk zijn; inzicht in de toekomstdromen. In klas 3 en 4 zal het leren kiezen een belangrijke zijn, omdat dan examenpakketten en vervolgopleidingen gekozen moeten worden. Bij die keuzes zijn de antwoorden op de vragen van klas 2 in combinatie met de samenhang met “wat past bij mij” en “wie kan mij daarbij helpen” van belang. In klas 3 kies je dan definitief voor het eindexamenpakket. Er wordt in klas 3m en 4m gebruik gemaakt van een loopbaanbegeleidingsprogramma voor deze klassen dat op maat gemaakt is door onze eigen decaan van 3m en 4m.

Havo en atheneum

In klas 3 draait het vooral om de profielkeuze. Tijdens de glb-lessen (geïntegreerde loopbaan begeleiding) werken de leerlingen aan opdrachten via Qompas en leren zichzelf op allerlei manieren beter kennen. Ook maken zij kennis met de nieuwe vakken die in de bovenbouw gekozen kunnen worden. Nieuwe (keuze)vakken zijn: bedrijfseconomie, informatica, wiskunde A/B/C, BSM. Maatschappijleer en CKV zijn voor alle leerlingen nieuwe verplichte vakken.

Vanaf klas 4 focust het keuzeproces zich op de studiekeuze. Met behulp van Qompas maken de leerlingen opdrachten om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden en nemen ze deel aan een beroepenavond. Ook bezoeken de leerlingen verschillende voorlichtingen waar ze over vele studies informatie kunnen krijgen. De decanen coördineren alle evenementen die georganiseerd worden omtrent de profiel-/studiekeuze.

Meer weten?

Ben je benieuwd welk profiel je nodig hebt voor een bepaalde studie? Of zoek je meer informatie? Dan kun je op één van de knoppen hieronder klikken voor PowerPoint’s, een informatieboekje en de studiekeuze website.

Profielkeuze 3HProfielkeuze 3A Informatieboekje HA Studiekeuze123

De decanen op TSG zijn

Nick Kok (MAVO) te vinden in het leerwerkhuis.

Pauline Tuk (HAVO) en Diana Bovet (VWO) te vinden bij aula A.

Plusdocument

Alle leerlingen kunnen vanaf klas 3 werken aan een plusdocument. Het plusdocument is een bijlage bij het diploma aan het eind van je schoolloopbaan. Hierin staan alle extra activiteiten die een leerling gedurende zijn schoolcarrière heeft gedaan. Denk aan: vrijwilligerswerk, deelname aan Onioth, de leerlingenraad, de Gay Straight Alliance (GSA), huiswerkbegeleiding of het Model European Parliament (MEP). Het Plusdocument geeft ook aan welke persoonlijke groei een kind heeft doorgemaakt. Steeds meer vervolgopleidingen hebben een toelatingsprocedure met een gesprek over wat jij als leerlingen buiten het verplichte schoolprogramma hebt gedaan. Het samenstellen van het Plusdocument kan via het LOB-programma.

Deze school is onderdeel van:
Openbaar Onderwijs Zwolle & Regio
Verder met leren

Realisatie: