Loopbaanbegeleiding / decanaat

Loopbaanbegeleiding / decanaat

Loopbaanbegeleiding

Het is belangrijk voor een leerling om te weten wat sterke en mindere kwaliteiten zijn, waar de belangstelling naar uit gaat en welke mogelijkheden er zijn voor studie en beroep. Welke vakken vind ik leuk? Welk profiel past het beste bij mij? En welke studie(s) kan ik daarmee gaan doen? Het zijn belangrijke vragen die in dit traject  centraal staan.

mavo

Voor de mavo leerlingen wordt er aan het einde van klas 2 al een vakkenpakket gekozen. In klas 3 kies je dan definitief voor het eindexamenpakket. Er wordt in klas 3m en 4m gebruik gemaakt van de Loopbaangroep app. Deze app ondersteunt bij het maken van keuzes onder begeleiding van mentor en decaan.

Doodle

havo en atheneum

In klas 3 draait het vooral om de profielkeuze. Tijdens de glb-lessen (geïntegreerde loopbaan begeleiding) werken de leerlingen aan opdrachten via Qompas en leren zichzelf op allerlei manieren beter kennen. Ook maken zij kennis met de nieuwe vakken die in de bovenbouw gekozen kunnen worden. Nieuwe (keuze)vakken zijn: bedrijfseconomie, informatica, wiskunde A/B/C, BSM. Maatschappijleer en CKV zijn voor alle leerlingen nieuwe verplichte vakken.

Vanaf klas 4 focust het keuzeproces zich op de studiekeuze. Met behulp van Qompas maken de leerlingen opdrachten om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden en nemen ze deel aan een beroepenavond. Ook bezoeken de leerlingen verschillende voorlichtingen waar ze over vele studies informatie kunnen krijgen. De decanen coördineren alle evenementen die georganiseerd worden omtrent de profiel-/studiekeuze.

Meer weten, welke profielen aansluiten bij welke studie?

Profielkeuze

Informatieboekje

Studiekeuze123.nl

 

De decanen op TSG zijn:

Nick Kok (MAVO; te vinden in het leerwerkhuis), Pauline Tuk (HAVO) en Diana Bovet (VWO;) (te vinden bij AULA A)

Plusdocument

Alle leerlingen kunnen vanaf klas drie werken aan een plusdocument. Het plusdocument is een bijlage bij het diploma aan het eind van je schoolloopbaan. Hierin staan alle extra activiteiten die een leerling gedurende zijn schoolcarrière heeft gedaan. Denk aan: vrijwilligerswerk, deelname aan Onioth, de leerlingenraad, de Gay Straight Alliance (GSA), huiswerkbegeleiding of het Model European Parliament (MEP). Het Plusdocument geeft ook aan welke persoonlijke groei een kind heeft doorgemaakt. Steeds meer vervolgopleidingen hebben een toelatingsprocedure met een gesprek over wat jij als leerlingen buiten het verplichte schoolprogramma hebt gedaan. Het samenstellen van het Plusdocument kan via het LOB-programma.

 

Deze school is onderdeel van:
Openbaar Onderwijs Zwolle & Regio
Verder met leren

Realisatie: